Les edicions de la Universitat de Barcelona, dins la col·lecció Pedagogías UB, acaben de publicar una antologia de textos fonamentals de Joan Roura-Parella (1897-1983), escrits durant l’exili, primer a Mèxic (1939-1945) i després als Estats Units (1946-1983).

Sota el títol Textos fundamentales en el exilio. Pedagogía culturalista y educación viva s’hi apleguen un conjunt de tretze textos estructurats en tres seccions: “Pedagogia culturalista: la educación viva”; “Cosmovisión y formación; “La formación y la realización de sí mismo”. En el seu conjunt, l’obra ens permet llegir les pàgines més significatives de la pedagogia culturalista i la teoria de l’educació de Roura-Parella.

La publicació es complementa amb un rigorós, documentat i complet estudi introductori sobre el pensament de Joan Roura-Parella, escrit pels mateixos editors de l’antologia, els professors, investigadors i membres de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, Eulàlia Collelldemont Pujadas, Jordi Garcia Farrero i Conrad Vilanou Torrano. En la part final del llibre s’hi presenta una exhaustiva bibliografia de i sobre Joan Roura-Parella, imprescindible per aprofundir en el coneixement del pedagog.