Dates: 13 i 14 de març de 2008
Lloc: Palma de Mallorca
Fa cent anys que el militar britànic R. Baden-Powell fundà l’escoltisme. Inspirat en els principis de l’educació activa, va establir un mètode que, basat en el sistema de patrulles, va prendre com a pilars fonamentals els conceptes de pàtria, fe i contacte amb la naturalesa. L’acampada experimental a l’illa de Brownsea (1907) significa la data de fundació, a la qual va seguir la publicació del famós llibre Scouting for boys el 1908. El sistema propugnat per l’escoltisme esdevingué al llarg del segle XX més influent en les propostes adreçades a l’educació dels joves fora de l’escola i, fins i tot, és l’únic sistema educatiu que ha mantingut la seva vigència fins a l’actualitat.
L’escoltisme ha representat el mètode més reeixit d’educació dels joves al llarg del segle XX i actualment més de 40 milions de joves de tot el món estan integrats en el moviment escolta.
Als territoris de parla catalana l’escoltisme ha representat, al llarg del segle XX i encara, ara un poderós instrument de desenvolupament personal i de formació cívica i participació ciutadana.
Programa en pdf
Programa
Dia 13
12. h. Presentació del curs. Bernat Sureda, Director del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques.
12, 30-14h. Conferència inaugural. L’escoltisme i la renovació educativa de l’Escola Nova. Josep González-Agàpito. Universitat de Barcelona i President de la secció de Ciències Social de l’Institut d’Estudis Catalans.
16,30-18h. L’escoltisme i els reptes de la societat actual. Anàlisi i prospectiva. Daniela de Miniac. Associació Mundial de Guies Escoltes.
18,30-20,30 h. Taula rodona: La situació actual de l’escoltisme a Mallorca.
Representants dels distints grups escoltes. Albert Palou i Angelina Gacias,Comissaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca; Joan Ramon de la Calle, Escoltes i Guies de Mallorca; Marc Fuster, Grup Scout San Alonso; Jaquelin Hendrich, Britich Scouts.
Dia 14
9,30-11 h. L’escoltisme mallorquí al segle XX.
De les primeres experiències a la Guerra Civil. Mateu Cerda Martín. Historiador i Inspector d’Educació.
De l’escoltisme de la postguerra a l’actualitat. Miquel March Manresa. Membre del Grup d’Estudis d’Història de l’Educació de la UIB.
11,30-13 h. Les polítiques de joventut a les Illes Balears i la funció de l’escoltisme. Josep Lluís Riera. President de la Fundació Maria Ferret – Escoltisme i Guiatge de Mallorca.
13 h Cloenda del curs.